dijous, 3 de maig del 2018

Primers Auxilis

La millor forma d'actuar en un accident és prevenir-ho. Si desgraciadament l'accident ocorre, haurem d'actuar amb calma i seguir els consells següents: 

Colps i contusions: haurem de col·locar compreses fredes o gel en la zona afectada, immobilitzar-la i mantenir en repòs. 


Xicotetes ferides: netejarem la ferida amb aigua i sabó, l'assecarem, aplicarem un desinfectant i la cobrirem amb una gasa neta. 


Hemorràgies: una hemorràgia és una ferida que sagna abundantment. En eixos casos aplicarem pressió amb una gasa o un mocador net durant deu minuts fins que l'hemorràgia es detinga. Després embenarem la zona sense retirar el mocador o la gasa col·locada. Si encara així no es talla l'hemorràgia, haurem d'aplicar un torniquet per a evitar que l'accidentat es dessagne. Per a això, rodejarem amb un mocador un punt entre la ferida i el cor, farem un nuc al mocador i introduirem un element com un bolígraf, tornavís o semblant, entre el mocador i la carn i ho girarem, amb la intenció de tallar la circulació en el membre accidentat. Aquest torniquet haurà d'afluixar-se lleugerament cada 10 minuts i mantenir-ho fins que vinguen els servicis mèdics. 

Fractures i traumatismes: quan es produïsca la ruptura d'un braç o una cama haurem d'immobilitzar la zona subjectant-la amb elements rígids (per exemple una taula) rodejats per un mocador. D'aquesta manera evitarem que l'afectat moga la zona i li produïsca dolor i/o lesions majors. 


Entrada de borumballa en els ulls: si a nosaltres o a algun company ens entra borumballa en els ulls, la qual cosa mai haurem de fer és rascar-nos perquè l'única cosa que aconseguirem serà arrapar-nos l'ull amb les mateixes borumballes. El que hauríem de fer és llavar-nos l'ull amb abundant aigua perquè aquesta arrossegue la partícula. Si la partícula, encara així, no ix hauríem d'acudir al metge.


Cremades: en el taller podem cremar-nos fàcilment si no tenim atenció. Si això ocorreguera, haurem de tindre en compte les següents possibles situacions: a) si tenim una cremada de primer grau, les menys importants, haurem de refrescar la zona amb aigua. Aquestes cremades ens deixen la zona enrogida i amb un poc de coentor. b) si tenim una cremada de segon grau, que es reconeixen perquè ixen bambolles, la qual cosa mai haurem de fer és rebentar les bambolles, ja que se'ns pot infectar la ferida. En aquest cas, cobrirem la cremada amb una gasa neta i acudirem al metge. c) si tenim una cremada de tercer grau, que es reconeixen perquè ja hi ha carn cremada farem el mateix que en les cremades de segon grau. 
Nota: Quan vegem una persona que ha patit una cremada i té part de la roba pegada a la pell, mai tractarem de desapegar-se-la, ja que l'única cosa que aconseguirem serà alçar-li la pell.


Ingestions accidentals: si accidentalment ingerim alguna substància tòxica, mai provocarem el vòmit perquè el dany que haja produït eixa substància en les vies respiratòries a l'entrada, ho repetirà en l'eixida. En eixe cas haurem de fixar-nos si en l'etiqueta del producte està el telèfon de l'Institut Nacional de Toxicologia. En eixe cas cridarem i informarem del que ha ocorregut i farem el que ells ens diguen. Si no trobem eixe telèfon o no se sabera que substància s'ha ingerit, com a norma general, prendrem llet per a intentar neutralitzar la substància ingerida i avisarem immediatament a un servici d'urgències.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.